In de afgelopen jaren werd de “post” faalkosten in de bouw op minimaal 10% van de omzet geschat. De bouwsector schrijft de oorzaak van die faalkosten voornamelijk toe aan een gebrekkige gegevensuitwisseling en communicatie. Om dit te verbeteren wordt binnen de GWW sector sinds een paar jaar intensief Systems Engineering (SE) toegepast.
De essentie van Systems Engineering in de GWW-sector is het vastleggen van ontwerpbesluiten en daarbij vooral ook na te denken over de hele levenscyclus. Ondanks dat het toepassen vaak contractueel verplicht is, wordt het niet echt omarmd door de mensen die ermee moeten werken. Ze vinden het lastig, een bureaucratisch gedoe of snappen niet wat de toegevoegde waarde is. Vaak schieten mensen dan toch in een traditionele werkwijze en helaas worden bouwfouten niet echt voorkomen. Met mijn aanpak probeer ik deze mensen te ondersteunen door het abstracte sausje van SE af te halen en toepasbaar te maken op hun vakgebied. Door slimmer informatie te bundelen en pragmatische aanpassingen heb ik kleine successen weten te boeken, die nu als standaard worden ingezet, bijvoorbeeld bij Siemens en Rijkswaterstaat.
In juli 2012 startte ik met mijn eigen bedrijf M@SEA. M@SEA biedt advies, begeleiding en ondersteuning bij de implementatie van Systems Engineering.
Systems Engineering is echt mijn passie. Ik geloof ook dat het vaak onnodig moeilijk wordt gemaakt en dat mensen door slimmer gebruik te maken van deze methodiek beter kunnen samenwerken, waardoor belastinggeld wordt bespaard. Ik wil mijn opgedane kennis delen om zo op een laagdrempelige manier het bedrijfsleven kundiger te maken. Zo plaats ik handige tips op mijn website, geef ik training en draag ik bij aan het platform “SE More”.